Keutamaan Surah al Fatihah

surah al fatihahIlmu Pelet Dan Pengasihan – Surah al-Fatihah ialah surah yang dapat dihafal oleh masing-masing orang sampai anak-anak. sayang sekali andai kita tidak memahami keutamaan membaca/menyimak surah al-Fatihah yang bedasarkan hadits-hadits Rasulullah Saw.,

karena tersebut disini saya hendak mencatat sejumlah keutamaan menyimak surah al-Fatihah yang bisa memotivasi anda untuk tidak jarang kali membacanya. Semoga bermanfaat.

Surah Al-Fatihah (الفاتح , al-Fātihah, “Pembukaan”) ialah surat kesatu dalam Kitab Suci Al Qur’an. Surah ini diturunkan di Mekah dan terdiri dari 7 ayat. Al-Fatihah adalahsurah yang kesatu-tama diturunkan dengan menyeluruh diantara surah-surah yang ada.

Surah ini dinamakan Al-Fatihah (Pembukaan), sebab dengan surah inilah dimulai dan dimulainya Al-Quran. DinamakanUmmul Qur’an (induk Al-Quran/أمّ القرءان) atau Ummul Kitab (induk Al-Kitab/أمّ الكتاب) sebab dia adalahinduk dari seluruh isi Al-Quran. Dinamakan pula As Sab’ul matsaany (tujuh yang berulang-ulang/السبع المثاني) sebab jumlah ayatnya yang tujuh dan dibaca berulang-ulang dalam sholat.

Kandungan Surah Al fatihah

Al-Fatihah memiliki makna-makna al-Quran yang diasaskan dengan maksud-maksud secara ijmal, terdiri daripada usul ad-din dan cabang-cabangnya laksana akidah, ibadah, tasyri’, iktikad dengan Hari Akhirat, beriman dengan sifat-sifat Allah yang mulia, mengesahkannya dalam beribadat, meminta bantuan dan doa.

Selain tersebut memohon hidayah ke jalan yang benar di samping memutuskan iman dan jalan orang-orang solehin, menjauhkan daripada kelompok yang dimurka Allah dan yang sesat. Justeru disebut Um al-Kitab kerana menghimpun segala maksud-maksud asas.

As-Shahid Hasan al-Banna dalam risalahnya – Mukadimah fi at-Tafsir – berbicara : Tiada syak siapa yang tadabbur al-Fatihah yang mulia ini tentu dapat menyaksikan kayanya arti dan keindahannya serta keserasiannya, antara beda dapat dilimpahi cahaya pada hatinya.

As-Shahid Syed Qutb dalam tafsirnya – Fi Zilal al-Quran antara lain berbicara : Sesungguhnya surah ini berisii inti pati akidah Islamiyah tasawwur Islami, perasaan dan asa doa untuk Ilahi yang diisyaratkan daripada hikmah pemilihan surah ini pada masing-masing rakaat solat.

As-Syeikh Abdul Rahman Habannakah al-Midani di dalam kitabnya Ma`arij at-Tafakkur membahagikan inti pati al-Fatihah untuk empat :

1. Asas iman yang mesti diimani hamba-hamba Allah yang diujinya saat berkelana di dunia secara harus.

2. Tuntutan Allah terhadap hamba-Nya beribadat dan bergantung kepada-Nya tanpa sekatan dengan yang lain.

3. Agama opsi Allah untuk hamba-hamba-Nya yang diuji, melulu sirat al-mustaqim yang bisa kemenangan yang diajak pohon hidayah kepada-Nya.

4. Dua masa ujian, ujian di dunia dalam kehidupan sejak lahir dan sampai kiamat terhadap tuntutan Allah.

Surah al fahihah dan keutamaanya
PENYEMBUHAN PSIKOLOGIS

Membaca al Fathihah sejumlah 100 kali sehari pada tiap-tiap berlalu sholat maka dia akan:

Dimudahkan rezkinya
Dimudahkan kesulitannya.
Dibersihkan hatinya.
Diangkat darjatnya.
Dimudahkan pekerjaannya.
Dilepaskan dari dukacita
Dijauhkan dari mudharat.
Diberikan sifat rajin dan semangat.
Tidak gampang kecewa.
Dijauhkan dari syaitan.
Perilakunya cenderung melakukan kebajikan

MENGEMBALIKAN PANGKAT DERAJAT JABATAN

Siapa yang dipecat dari pekerjaannya atau jatuh pangkat yang disandangnya dan ia bercita-cita mengembalikan pangkatnya yang sudah hilang itu maka hendaklah ia menyimak Fathihah sejumlah 41 kali diantara Sunat Subuh dan Fardhunya sekitar 40 hari.

Jangan tidak cukup dari bilangan ini dan tidak boleh putuskan ayat-ayat yang dibaca. Insayallah pangkatnya semula bakal kembali bahkan ia bakal menyandang pangkat yang lebih tinggi.

OBAT MANDUL

Siapa yang mandul dan belum mendapat anak sekitar menikah hendaklah ia menyimak surah Fathihah 41 kali selam 40 hari dengan tidak putus-putus dan tidak tidak cukup bilangannya. Dibaca salah satu Sunat Subuh dan Fardhu Subuh. Maka, ia bakal sgera menemukan anak yang sholeh.

MENYEMBUHKAN PENYAKIT KULIT

Baca Al Fathihah sejumlah 7 kali, lantas ludahkan diatas kapas dan tempelkan pada kulit yang luka atau kulit yang berpenyakit maka dengan izin Allah kulitnya sembuh.

PEKERJAAN BERES

Siapa yang mengerjakan pekerjaan dan berkeinginan menyelesaikan pekerjaan tersebut dengan baik, bacalah Fathihah di tengah malam sejumlah 41 kali. Insyaallah dimudahkan pekerjaannya dengan tidak mendapat gangguan dan semuanya beres.

PENGHILANG LAPAR DAN DAHAGA

Siapa yang kehausan sebab berada dalam perjalanan yang jauh contohnya di tengah padang pasir, atau di tengah laut ketika berlayar tersesat yang tidak terdapat sedikitpun air dan ia dahaga atau lapar,

hendaklah ia menyimak Fathihah sekali diatas tapak tangannya, lantas ditiupkan diatas tapak tangannya tersebut dan disapukan ke muka dan perutnya. Insyaallah ia tidak bakal merasa lapar atau dahaga pada hari itu.

MENGOBATI SAKIT TELINGA

Jika mengidap sakit telinga baru atau juga lama, hendaklah dituliskan Fathihah dalam satu kertas lantas dihapuskan tulisan tersebut dengan minyak mawar dan titikkan ke dalam telinga, insayaallah telinganya sehat.

BELENGGU PUN TERLEPAS

Apabila suatu saat kita merasakan peristiwa durjana dan diborgol atau dirantai, maka bacakan Al Fathihah 121 kali, lantas hembuskan ke ikatan atau belenggu tersebut. Insya allah bakal terurai ikatan atau belunggu itu dengan izin Allah.

PAGAR GAIB

Petunjuk yang lain, siapa menyimak Fathihah sekali ketika ia menempatkan kepalanya di bantal ketika akan tidur lantas dilanjutkan dengan membaca: Qulhuallahu Ahad 3 kali, surah al Falaq sekali, surah an Nas sekali maka ia selamat dari segala durjana serta menjadi dinding dari durjana gaib dari syaitan dan segala makhluk yang bakal merasuki tubuhnya pada ketika dia tidur.

MENYEMBUHKAN SAKIT PELUPA

Jika diucapkan Fatihah:
70 kali sehari
selama 7 hari
pada sebuah yang wadah yang mengandung air lantas dihembuskan ke dalam air tersebut dan diberi minum untuk siapa yang tidak cukup cerdas/ bebal pelupa dan selalunegative thinking maka Insyaallah bakal dibukakan pintu hatinya dan diserahkan kepadanya kepahaman serta pengetahuan dan penyakit pelupanya segera sembuh. Pikirannya juga menjadi positive thinking

HAJAT SUKSES

Syaikh Mahayudin bin Arabi berkata: “Barangsiapa yang sedang mengadakan hajat hendaklah ia menyimak Al Fathihah sejumlah 41 kali, selepas sholat maghrib, tidak boleh ia bergerak dari lokasi duduknya, sampai selesai menyimak sebanyak bilangan tersebut. Setelah tersebut bermohonlah untuk Tuhan hajatnya akan berhasil maka dengan ijin Allah SWT, hajatnya alan lancer dan berhasil tidak tidak cukup suatu apa.

MINYAK FATIHAH

Jika di ucapkan 70 kali Al Fathihah ke dalam minyak (apa saja jenis minyak) dan ditabung untuk persediaan supaya mencegah masuk angin, atau guna menyegarkan tenaga dan menyembuhkan urat. Juga untuk penyakit punggung dan pinggang. Insyaallah segera sehat bilamana di gosokkan.

SEBAGAI PENAWAR

Jika disengat hewan berbisa laksana lipan, kala jengking atau hewan bersengat hendaklah dipungut segelas air dan masukkan tidak banyak garam (butiran kasar) dalam air tersebut dan bacakan Al Fatihah sekali. Kemudian minumkan, Insyaallah bisa/racunnya bakal hilang.

Khasiat Lain Surah Al Fatihah Untuk Masing-Masing Ayatnya

Al-Fatihah: Khasiat ayat kesatu

Bismillâhirrahmânirrahîm

Apabila dibaca sejumlah 21 kali sebelum tidur, aman dari gangguan syaitan, kecurian, kebakaran dan mati secara mengejut. Apabila dibaca sejumlah 50 kali di hadapan orang yang zalim, Allah s.w.t bakal hinakan orang itu dan diamankan dari kejahatannya. bilamana dibaca sejumlah 100 kali di atas lokasi yang sakit sekitar 3 hari.InsyaAllah hilang kesakitan tersebut.

Apabila dibaca sejumlah 786 kali pada sebekas air yang suci, kemudian diminum saat terbit matahari sekitar seminggu (7 hari). InsyaAllah ia bakal dikurniakan kepandaian yang spektakuler dan bisa menghafal sesuatu ilmu dengan mudah.

Al-Fatihah: Khasiat ayat kedua

Al-hamdu liLlâhi rabbi l-`âlamîn

Jika ditulis pada sekeping kertas; kemudian direndam ke dalam minyak yang baru (yang belum digunakan). Kemudian disapukan pada gigi yang sakit. InsyaAllah afiat. Ayat andai ditulis pada mangkuk atau pinggan putih kemudian dihapuskan dengan minyak wangi. Minyak wangi itu disapu pada muka sebagai pengasih dan seri muka.

Al-Fatihah: Khasiat ayat ketiga

Ar-rahmâni r-rahîm

Apabila ditulis dua kalimah ini sejumlah 5o kali pada sekeping kertas, lantas membaca ke atas kertas tersebut sejumlah 150 kali. Bawalah ia ke mana-mana saja, terutama ketika berkeinginan menghadap orang yang zalim. InsyaAllah aman dari durjana mereka.

Bacalah sejumlah 40 kali di telinga orang yang kerasukan iblis dan jin. InsyaAllah pulih. Kalimah andai dibaca sejumlah 1000 kali sehari, sekitar tiga hari beruntun ke atas orang yang sakit berpunca dari angin laksana angin ahmar. InsyaAllah afiat.

Jika ditulis sejumlah 19 kali pada sekeping kertas, kemudian dijadikan azimat oleh perempuan yang mandul atau ditaruh pada pokok yang tidak berbuah. InsyaAllah dengan berkat nama Allah.

Al-Fatihah: Khasiat ayat keempat

Mâliki yawmi d-dîn

Tulislah ayat ini pada sekeping perak atau emas, lantas pahatkanlah pada empat penjuru tiang lokasi tinggal yang baru didirikan atau pada haluan kapal dan perahu. InsyaAllah terpelihara dari bala, wabak, kebakaran, karam serta dicurahkan rezeki yang tidak terhingga.

Al-Fatihah: Khasiat ayat kelima

Iyyâka na`budu wa’iyyâka nasta`în

Tulislah ayat pada sekeping kertas, kemudian dimasukkan ke dalam buluh atau botol. Kemudian diblokir supaya tidak ditembus air. Setelah tersebut tanamlah di tengah-tengah bendang atau kebun. InsyaAllah subur dan terpelihara.

Bacalah ayat sejumlah tiga kali senafas saat bertemu hewan liar atau orang yang jahat. InsyaAllah lemah hatinya dan terpelihara dari durjana tersebut.

Al-Fatihah: Khasiat ayat keenam

Ihdina s-sirâta l-mustaqîm

Jika terdapat orang yang hendak melakukan zalim, bacakan ayat ini sejumlah 3 kali senafas dengan tekad yakin kemudian dihembuskan ke mukanya. InsyaAllah berubah. Jika tak sempat apa yang sudah dihafal, bacalah ayat ini sebanyak barangkali sambil berselawat ke atas Baginda Rasulullah s.a.w. InsyaAllah, Allah akan membalikkan ingatannya itu.

Al-Fatihah: Khasiat ayat ketujuh

Sirâta llazîna an`amta `alayhim ghayri l-maghdhûbi `alayhim wala dh-dhâllîn

Apabila sesat, bacalah ayat sejumlah 3 kali dalam satu nafas, lantas tutup mata pada kadar satu saat. InsyaAllah ditunjuki jalan yang betul.

Apabila kehabisan air atau makanan ambillah daun kayu yang boleh dimamah dan bacalah sejumlah 7 kali, lantas daun tersebut dikunyah sampai-sampai lumat, diperah airnya dan disapukan pada leher. InsyaAllah terpelihara dari lapar dan dahaga.

Apabila diblokade oleh musuh, ambillah segenggam tanah dan bacalah lantas hembur tanah tersebut di hadapan musuh-musuh tersebut. InsyaAllah selamat. Jika terdapat orang yang paling marah, bacakanlah sejumlah 7 kali lantas hembuskan ke hadapannya. InsyaAllah hilanglah kemarahannya dan jadi jinak.

Sekian dulu dari saya,semoga ini dapat bermanfaat untuk kita semua.
bagi kamu yang merasa mempunyai sejumlah masalah dalam kehidupan kamu bisa melihat

Doa Pelindung,Doa pengasihan,doa penyembuh dan pendahuluan rejeki yang diserahkan dengan ijazah eksklusif dapat kamu lihat di Pemesanan Amalan

Dengan asa dari sekian tidak sedikit jenis doa yang saya ijazahkan secara eksklusif ada yang cocok dengan masalah anda…amiin

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Tinggalkan Balasan

Alamat surel Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *